Project

DOGMA 2020 Filmavond

TKA en Concordia slaan de handen ineen deze herfst (na ze te hebben gewassen natuurlijk) voor een avondvullend filmprogramma rondom ons Dogma 2020 project.

Programma:
19.30 uur: korte introductie door Mark Drenth, filmprogrammeur Concordia
19.45 uur: vertoning van The Five Obstructions
21.30 uur: pauze (neem je eigen drankje mee!)
21.50 uur: vertoning van DOGMA 2020, kort ingeleid door TKA
22.30 uur: nagesprek met TKA
23.00 uur: einde

Dogma 2020

Eén desolate bar, vijf mensen die worden gevolgd bij hun bezoek aan die bar. Wie en wat echt is, dat is de vraag. Net als wat er heeft plaatsgevonden op deze unheimische plek. Want wat voert de barman in zijn schild? Het verhaal van deze film ontvouwt zich beetje bij beetje en wordt ondersteund door een sinistere soundtrack die nog lang blijft nagalmen in je hoofd.

Dogma 2020 is het eerste ‘lockdown project’ van TKA. In de lente, toen de maatregelen rauw op ons dak vielen, bedachten wij een plan om samen te kunnen blijven werken zónder echt samen te zijn. In de verlaten ruimte van Sickhouse konden wij één voor één onze gang gaan, daarbij strikte regels en elkaar opgelegde dogma’s in acht nemend. Van tevoren wisten wij niets van elkaars plannen maar elk hoofdstuk borduurt voort op het vorige, zo is langzaam een verhalend geheel ontstaan.

Mark Drenthfilmprogrammeur van Concordia – over onze inspiratiebronnen: Dogma 95 en The Five Obstructions:

Over Dogma 95

“De jonge theatermakers en kunstenaars van TKA lieten zich inspireren door de beroemde Dogma 95-beweging, die in de jaren ’90 veel naam maakte. Onder aanvoering van filmregisseurs als Lars von Trier en Thomas Vinterberg zetten talentvolle, jonge filmmakers zich af tegen de oppervlakkigheid en het effectbejag van Hollywood. Ze stelden een manifest op met strenge regels waaraan een filmmaker zich diende te houden. Met als doel authentiek te zijn en ‘dicht bij de waarheid te komen’. Het leverde tientallen spraakmakende en fraaie films op, waaronder Festen en The Idiots.”

Over The Five Obstructions

“The Five Obstructions is een uitdaging van Lars von Trier aan zijn vriend en vroegere leraar Jørgen Leth. Deze maakte in 1967 de korte, experimentele film The Perfect Human. Von Trier daagt Leth uit om de film vijf maal opnieuw te maken, met steeds andere, door Von Trier vast te stellen regels. Leth neemt de handschoen op en maakt The Perfect Human opnieuw. Onder meer op Cuba, in India en als animatiefilm. Het contrast tussen de kalme Leth en de sardonische Von Trier is groot en hun gesprekken vormen boeiende verbindingen tussen de remakes van Leth. Maar het zijn vooral de remakes zelf die laten zien hoe het opleggen van regels kan leiden tot briljante ingevingen.”

Info en tickets: www.concordia.nl/film/dogma-2020/20-11-2020-19-30

Deel dit project

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp